Nu vreau a mă erija într-un mare agricultor sau om de ştiinţă al sistemelor de irigare prin picurare, căci despre ele am vrut a vorbi, dar, pentru a veni în ajutorul celor care sunt interesaţi, am să vă expun, în cele ce urmează, modul în care am procedat şi materialele care le-am folosit, inclusiv cu trimitere spre magazinele online de unde am procurat materialele, fără nici măcar cea mai mică intenţie de a le face reclamă, şi fără absolut nici o obligaţie din partea dumneavoastră de a urma sfaturile şi exemplificat cu fotografiile de rigoare (cele de care dispun).
Să purcedem ...
În primul rând trebuie să dispuneţi de suprafaţa necesară de teren agricol pe care creţi să amplasaţi sistemul de irigare :) ha...ha...ha... glumesc, că doar n-o să vă apucaţi de agricultură fără a avea terenul necesar. Bun ! Continuăm, de această dată fără a glumi !
Prima operaţiune pe care o veţi face... măsuraţi suprafaţa pe care doriţi să amplasaţi sistemul de irigare prin picurare şi faceţi o "planificare" a terenului, având în vedere şi rotaţia culturilor, pentru a putea face necesarul de materiale pentru sistemul de irigare prin picurare. Să ţineţi cont, părerea mea, şi ce veţi planta în următorii ani pe locul unde aţi făcut o anumită cultură în anul în care înfiinţaţi sistemul de irigare, pentru că, de exemplu, la roşii, după cum procedez eu, vin plantate 2 rânduri pe un strat iar la ardei cîte 3 rânduri şi atunci, nu veţi putea folosi sistemul de irigare în anul următor schimbând stratul de roşii cu cel de ardei fără a adăuga o linie de picurare pentru ardei şi a anula una pentru cel de roşii (nu se mai respectă distanţa de plantare) !!!
După ce măsuraţi terenul şi vă faceţi o planificare a culturilor, faceţi necesarul pentru materiale. Pentru aceasta, calculaţi cum ieşiţi mai bine, având în vedere preţul şi durata de viaţă a acestora.
În continuare, am să mă refer strict la sistemul de irigare prin picurare creeat în grădina proprie, fiecare urmând să-şi facă propriul calcul pentru grădina lui de legume.
Eu am avut două linii de picurare.
Una pentru grădina mică (sau grădinuţă, cum îi spunem noi), unde am avut iniţial plantate roşiile, cu 12 benzi de picurare (câte 2 pe fiecare strat) având fiecare aproximativ 8 metri lungime, linie care a fost transformată în irigare pentru mica plantaţie de căpşuni.
(aici este locul unde erau plantate tomatele şi teava cu racordurile tuburilor de picurare)
(tomatele înainte de a pune benzile de picurare, este una din greşelile pe care le-am făcut la început, am plantat înainte de a întinde benzile de picurare, greşeală de începător şi fără experienţă)
(acelaţi loc prezentat mai sus, dar în primăvara lui 2014, cu mica plantaţie de căpşuni)
O a doua linie, cu capacitate mai mare, este linia care face irigarea în grădina mare, adică linia care are 18 benzi de picurare de câte 16 metri fiecare aproximativ, cu posibilitate, cred, de a mai adăuga două sau trei benzi, cu condiţia de a face distribuţia apei doar pe această linie, adică de a opri linia care irigă căpşunii, ceea ce este posibil datorită robineţilor amplasaţi pe fiecare linie de irigare.
(aceasta este a doua linie de irigare)
Deci, aveţi nevoie de un bazin de 1000 litri (mai mic sau mai mare, în funcţie de suprafaţa pe care o să amplasaţi sistemul), pe care îl amplasaţi pe un suport de metal sau undeva la o înălţime de cel puţin 1,80 - 2 metri (cu cât înălţimea la care este amplasat bazinul este mai mare, cu atât presiunea în instalaţia de picurare va fi mai mare, dar ce fac aici, vă explic legile fizicii, scuze), un filtru cu sită din plastic sau inox pentru a nu lăsa impurităţile din apă să pătrundă pe benzile de picurare şi pentru a nu înfunda duzele acestora,
ţeavă PE de 40 cu care "ieşiţi" din bazin, un profil T cu racord rapid pentru PE, robineţi de trecere cu reducţiile de rigoare, coturi PE, ţeavă PE de 32, racorduri benzi de picurare (şi aici vă dau un sfat...cumpăraţi racorduri pentru benzile de picurare CU ROBINET şi atunci veţi putea închide fiecare bandă în parte astfel încât puteţi hotărî singur care dintre legume să fie irigate mai mult sau mai puţin şi nu mai aveţi nevoie de robineţii de trecere care închid liniile de irigare) şi benzile de picurare.
Părerea mea, nu cumpăraţi dopuri pentru benzile de picurare, doar dacă vreţi ca instalaţia să arate aşa "Ca la carte" (cum se spune pe la noi). Ca să închideţi banda, o rulaţi puţin în capăt, tăiaţi o bucăţică din altă badă şi o puneţi peste partea rulată. Sunt ferm convins că nu aţi înţeles nimic :) , dar voi reveni cu explicaţii mai detaliate.
Ca un sfat, primit de la domnul Sandu Toma, bazinul ar trebui vopsit într-o culoare mai închisă, de preferat albastru, pentru a evita depunerile de alge verzi.
Eu am mai pus un robinet de trecere pe conducta care "iese" din bazin, astfel că robinetul bazinului va rămâne pe poziţia deschis în permanenţă. Acest robinet de pe conductă l-am pus pentru a avea acces mai uşor la deschiderea instalaţiei (datorită înălţimii la care era amplasat bazinul, era mai greu pentru unele persoane din familie să ajungă la el, le trebuia o scară).
Îmi cer scuze pentru unele greşeli de exprimare, ortografie sau inadvertenţe, ora târzie este de vină :) !
Continuarea într-o postare următoare !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu